Országos Informatikai Programiroda * Pályázati információs vonal: 1/ 633-3828, Mobil: 70/ 310-2981

Információk, kérdések-válaszok

 

Mi az SSD meghajtó és mire jó?

Az angol Solid State Drive (szilárd test meghajtó) kifejezés kezdő betűiből áll a neve. Azért “szilárd”, mert nem tartalmaz mozgó alkatrészt, amitől gyorsabb és strapabíróbb, mint egy hagyományos merevlemezes adattároló. Célszerűen nem az adatok (képek, filmek, dokumentumok) tárolására szolgál, hanem az operációs rendszer (Windows) és az egyéb programok kerülnek ide telepítésre, amitől a számítógép rendkívül gyorsan beindul, és gyorsabban is működik. A hagyományos adattárolóval kombinálva használva optimalizálhatjuk a gyorsaságot és a tároló kapacitást. Részletesebb információ az SSD-ről a WIKIPEDIA-n elérhető, ha ide kattint.

 

 Mit jelent a két éves speciális OIP garancia?

A 2 éves OIP garancia tartalmaz 1 év teljeskörű háztól-házig garanciát+1 év munkadíjmentes javítási szolgáltatást. A meghibásodott számítógép-alkatrészek nem kijavításra, hanem cserére kerülnek.
Tehát az első évben a szerződött szervízpartnerünk minden hardverhibát javít, a szervizbe szállítást futárszolgálaton keresztül intézi (pl.: MPL), ingyenes be és visszaszállítással.
A második évben a szervizpartnerhez történő be és visszaszállítás az ügyfél költsége. A bevizsgálás-hibafeltárás díjmentes, a tesztelési, (be)szerelési, telepítési munka ugyancsak díjmentes, mindössze az esetlegesen cserélendő alkatrészek költsége kerül felszámításra, melyről előzetes árajánlat készül.
Szoftver “meghibásodásra” (például vírus esetén) nem a garancia, hanem az Assistance szolgáltatásunk tud segítséget nyújtani.

 

Hogyan lehet beaktiválni a Kaspersky Antivirus-t?

Annak érdekében, hogy az egy éves előfizetés ne induljon el idejekorán, az átadáskor az antivírus probaverziója fut (legfeljebb +30 nap), így a teljes egy év rendelkezésre fog állni a tényleges használathoz, ehhez azonban szükséges az aktiválási kóddal (e-mailben, vagy kódkártyán kapja meg a pályázó) élesíteni a szoftvert. Az aktiválás menetéről részletesen ide kattintva olvashat!

 

Mit jelent az hogy számítógépes szolgáltatáscsomag?

A pályázatok során nem számítógépekre, hanem magas szintű szolgáltatásokkal rendelkező csomagokra lehet pályázatot benyújtani, melyek természetesen számítógépeket is tartalmaznak. Ilyen szolgáltatás például a gépek felújítási szolgáltatásai, a háztól házig garancia, vagy az Assistance szolgáltatás. Továbbá a csomagokban lévő gépek mindig jogtiszta szoftverekkel telepítettek. Tehát a számítógépes szolgáltatáscsomag hármas egysége a következő:

 • prémium szolgáltatások,
 • jogtiszta szoftverek,
 • márkás felújított számítógépek.


Újak vagy használtak a számítógépek?

Felújított, használt márkagépek kerülnek átadásra minden esetben. Ezek a gépek külföldi nagyvállalatok által, irodai célokra voltak használva. Tehát „tuningolás” és egyéb más hardvergyötrő tevékenységeknek nem voltak áldozatai. Átadásra tesztelten, kifogástalan működési állapotban kerülnek. Mivel használtak és külföldről érkeznek, így a működést nem befolyásoló szállítási karcok, használati elszíneződések előfordulhatnak a gép külső felületén.

 

Miért használjunk használt, felújított számítógépet?

Az általános felhasználói szempontok (irodai tevékenység, oktatási feladatok, internethasználat) szükségtelenné teszik a legújabb, csúcstechnológiát felvonultató informatikai eszközök használatát, hiszen ezekre a célokra tökéletesen elegendőek a kisebb tudású eszközök is. A magyarországi gazdasági helyzet, a szűkös költségvetés ráadásul a legtöbb intézmény számára lehetetlenné is teszi, hogy a szükséges mennyiségben szerezzen be új eszközöket. Az ma már elengedhetetlen, hogy irodai környezetben mindenkinek külön számítógépe legyen, hogy a diákok ne kettesével, hármasával üljenek géphez a számítástechnika órán. A megfelelő minőség és a megfizethető ár közös metszéspontja a jó minőségű, megbízható használt számítógépek alkalmazása. Ez a választás tehát gazdasági, költséghatékonysági, és környezettudatossági szempontból is indokolható a legtöbb esetben.

 

Monitort tartalmaznak a számítógépes szolgáltatáscsomagok?

Nem. Az elmúlt évek tapasztalata alapján a csomagok monitort nem tartalmaznak, ugyanis sok pályázó csak a gépeket szeretné cserélni, mert a korábbi monitorok megfelelnek még a céljaiknak. Monitor igény jellemzően a géppark bővítésekor jelentkezik, ilyen esetekben lehetőség van a csomagok mellett monitorok igénylésére, a gépek számával megegyező, vagy attól eltérő mennyiségben is.

 

Garancia van a számítógépekre?

Minden átadott eszközre speciális 2 éves OIP garancia vonatkozik, ami tartalmaz 1 év teljeskörű háztól-házig garanciát+1 év munkadíjmentes javítási szolgáltatást. A meghibásodott számítógép-alkatrészek nem kijavításra, hanem cserére kerülnek.
Tehát az első évben a szerződött szervizpartnerünk minden hardverhibát javít, a szervizbe szállítást futárszolgálaton keresztül intézi (pl.: MPL), ingyenes be és visszaszállítással. A második évben a szervizpartnerhez történő be és visszaszállítás az ügyfél költsége. A bevizsgálás-hibafeltárás díjmentes, a tesztelési, (be)szerelési, telepítési munka ugyancsak díjmentes, mindössze az esetlegesen cserélendő alkatrészek költsége kerül felszámításra, melyről előzetes árajánlat készül.
Szoftver “meghibásodásra” (például vírus esetén) nem a garancia, hanem az Assistance szolgáltatásunk tud segítséget nyújtani.

 

Mit jelent, hogy felújított számítógép?

A használt számítógépek az alábbi műveleteken esnek át, mielőtt átadnánk a felhasználóknak:

 • külső-belső tisztítás
 • alaplapi BIOS elem cseréje új litium elemre
 • memóriateszt
 • merevlemez részletes állapotvizsgálat (csak szektorhibáktól mentes adattároló jut át a rostán)
 • merevlemez adattörlés (a korábbi adatok teljes és biztonságos eltávolítása)
 • egységesítés (lévén használt gépekről van szó, szükséges a gépek egységesítése, hogy a nagyobb csomagokban – 4 ill. 8 gépes – egyforma tudású és kapacitású gépek kerüljenek, melyek megfelelnek a kiírásban szereplő paramétereknek)
 • operációs rendszer + driverek telepítése (minden előkészített gépre friss operációs rendszer kerül, továbbá a gépre felkerülnek a szükséges meghajtó-programok is)
 
Milyen szolgáltatásokat tartalmaznak a csomagok?
 • felújítási szolgáltatások (fentebb részletezve)
 • szoftverbeszerzés
 • vírusvédelem telepítése (2015-től a kimagasló minőségű KASPERSKY Antivírus kerül telepítésre!)
 • egyéb szoftvertelepítés, beállítás (Irodai programcsomag, videolejátszó, PDF olvasó is telepítésre kerül)
 • hálózati alapbeállítások (pl névütközés elkerülésére)
 • házhozszállítás
 • összeszerelés-tesztbeüzemelés (a 4 ill. 8 gépes csomagoknál a helyszínen a kiszállítást végző kollégák megejtik a tesztbeüzemelést is, amennyiben adottak a lehetőségek, mint például az áramcsatlakozó, vagy a monitor – amennyiben azt nem igényeltek.) A kiszállítást végző kollégák adatvédelmi okokból adatmentést nem végezhetnek.
 • garancia-kiterjesztés fél évről 1 évre (Partnereink használt termékekre alapesetben 6 hónap garanciát vállalnak, jelen kiterjesztéssel 1 évre változik a teljeskörű garancia –szoftveres működésre nem, csak az eszközre vonatkozik)
 • háztól-házig garanciakiterjesztés
 • A garancia kiegészítése további egy év díjmentes javítási szolgáltatással (részletek a ‘Mit jelent a két éves speciális OIP garancia?’ pontban olvashatóak)
 • assistance szolgáltatás 2 évre(magas szintű terméktámogatás, mint tanácsadás, újratelepítés, stb. részletek az assistance szolgáltatás leírásában olvashatóak alább)
 
Milyen szoftvereket tartalmaznak a csomagok?

A csomagokban lévő számítógépek kulcsrakészek, hiszen az átvételtől kezdve széleskörű funkcionalitással használhatóak úgy a biztonságos internetezésre – a KASPERSKY Antivírusnak köszönhetően -, mint az általános irodai feladatokra, az irodai programcsomagnak köszönhetően. Szórakozásra, oktatásra is használható a médialejátszónak köszönhetően.

 • Jogtiszta Microsoft Windows operációs rendszer telepítve, beállítva
 • KASPERSKY Antivírus telepítve (előfizetés egy év időtartamra (hosszabbítható))
 • Libre Office irodai programcsomag telepítve(Kiemelkedően magas szintű Microsoft Office kompatibilitás, benne szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel, prezentáció készítővel, stb.)
 • Adobe Reader telepítve (Irodai feladatokhoz, e-book és egyéb PDF formátumú fájlok olvasását lehetővé tevő alkalmazás)
 • VLC médiaplayer telepítve(népszerű és hatékony médialejátszó filmekhez, zenékhez)
 • Google Chrome telepítve(a népszerű program gyors és kényelmes böngészést tesz lehetővé az interneten)
 • .NET keretrendszer telepítve (számos program működéséhez nélkülözhetetlen kiegészítő)
 
Miért DVD olvasó van a gépekben alap esetben?

Ezek a gépek külföldi nagyvállalatok által, irodai célokra voltak használva. Ezeknél a cégeknél az adatbiztonság kiemelt fontosságú, ezért nem szokták lehetővé tenni az adatlopást íróeszközök beépítésével. Gyakorta a magyar végfelhasználónak sincs szüksége író eszközre (például iskolai tanteremben). Amennyiben igény van Író/olvasó eszköz meglétére, az opcionálisan igényelhető, vagy később is beépíthető.

 

Mit jelent a háztól házig garanciaszolgáltatás?

Meghibásodás esetén a postakészre csomagolt gépért futár megy, hozza-viszi a gépet, így a felhasználónak sehova nem kell vinnie a meghibásodott gépet.

 

Mit jelent a 2 éves Assistance szolgáltatás?

Ez a szolgáltatás elsősorban a saját informatikussal nem rendelkező felhasználóknak jelenthet komoly segítséget, ugyanis emelt szintű ügyfélkapcsolatot biztosít, mely tartalmaz (a pályázati eszközök/szoftverek tekintetében):

 • Hardver tanácsadást (az esetlegesen szükséges perifériákkal kapcsolatban, mint például nyomtató)
 • Szoftver tanácsadást (segítség kiegészítő szoftverekkel kapcsolatban, például vírusírtó)
 • Segítség műszaki kérdésekben (távsegítséget nyújt tanácsadás formájában eszközillesztések, a gép költöztetése, bővítése esetén, vagy például adatmentéshez)
 • Segítség egyéb probléma elhárításában (például windows újratelepítés egy esetleges szoftverhiba esetére – akár vírustámadás után is–, mely akár jelentheti magának a telepítésnek a DÍJMENTES elvégzését is, amennyiben a gép oda-vissza szállítását megoldják szervizünkbe)
 • Személyes segítségnyújtás távelérésen keresztül (a műszaki feltételek fennállása esetén segítünk például  szoftver-aktiválásban, egyéb alapvető beállításokban)
 • Személyes segítségnyújtás helyszíni kiszállással (Operációs rendszer újratelepítés, beállítás, gép(ek) költöztetése, stb. esetén, egyeztetett időpontban, alkalmanként legfeljebb 4 munkaórányi feladatra. A helyszíni munkavégzés díjmentes, azonban a szervizpartnerünknek kiszállási díj fizetendő.)

 

Miért pályázat?

Az Országos Informatikai Programiroda több cég együttműködésével kínálja az összeállított számítógépes szolgáltatáscsomagokat. Ezekhez a cégekhez gyakorta fordulnak adományokért. Minden ilyen kérésnek lehetetlenség eleget tenni, ezért került kidolgozásra ez a kedvező konstrukció. Így, ugyan nem ingyenesen, de kedvezőbb feltételekkel juthatnak a nyertesek a prémium szolgáltatásokkal és a jogtiszta szoftverekkel együtt a gépekhez.

Amennyiben a hardver, szoftver és szolgáltatástartalom értékét összesítve, a pályázaton kívül vásárolnánk meg ezen cégektől ezeket az összeállításokat, lényegesen magasabb áron lenne hozzáférhető. (Érdemes megfigyelni, hogy egy Microsoft professional sorozatú operációs rendszert önmagában megvásárolva 40000 Ft körüli tételt jelentene.)

 

Partnereink:

www.pafi.hu     www.dotroll.hu

© Copyright 2009-2015. Minden jog fenntartva. Az Országos Informatikai Programiroda elnevezés bejegyzett védjegy, melynek használata engedéllyel történik.